vrijdag 8 februari 2013

Gezondheid, smaak en kleur zijn typische eigenschappen van de Thaise kruiden.


Thaise gerechten zijn kleurrijk en bovendien lekker. Ze zijn een weldaad voor elk wie zijn lichaam respecteert. Dit laatste leiden we af uit hun geringe vetgehalte en de
geneeskrachtige eigenschappen van de kruiden die er genereus in verwerkt worden.
Vandaag kan elke professionele én hobbykok deze authentieke en toch wel typische producten gemakkelijk verkrijgen.
Hierna volgt een kleine handleiding die ons wegwijs maakt in het kruidenassortiment van de Thaise keuken.

Vooreerst is het een vergissing te denken dat een Thais gerecht altijd pikant is.
In elke maaltijd wordt er gestreefd naar evenwicht. Dit geldt voor de smaak, de samenstelling en vooral de presentatie.
Voor de Thai is eten immers een sociaal gebeuren. Alle gerechten worden tegelijkertijd opgediend en dit zet meteen alle zintuigen op scherp. Elke tafelgenoot krijgt zijn portie rijst voorgeschoteld met een bestek bestaande uit lepel en vork. De stokjes gebruikt men voor de noedels. Iedereen die deelneemt aan de maaltijd bepaald zelf in welke volgorde hij de verschillende gerechten wil nuttigen, dit in een gevoel van harmonie met het gezelschap.

In de Thaise keuken en bij uitbreiding in de Aziatische keuken spelen de kruiden de hoofdrol. 

Ze worden al duizenden jaren aangewend om de volle kracht en smaak uit de voeding te halen. Ook met hun geneeskrachtige eigenschappen wordt bewust omgegaan, iets wat in de westerse wereld al lang niet meer leeft.
Chilipeper, komt in vele gedaanten voor : klein, groot, groen, rood, vers, gedroogd, in poedervorm…. Hoe kleiner hoe pikanter is een goede richtlijn. Pepers stimuleren de bloedsomloop, drijven de gassen uit de maag en bevorderen de spijsvertering.
Kokosmelk is een bron van natuurlijke energie en is het belangrijkste onderdeel van Thaise kerrie. Door het romig karakter zorgt kokosmelk voor een goed evenwicht met de krachtige kruiden. Kokosmelk wordt ook gebruikt in plaats van olie om te roerbakken. 
Koriander behoort tot de peterseliefamilie en bezit een eetlust opwekkend aroma. De blaadjes bevorderen de spijsvertering, de wortels worden verwerkt in kerriepasta en de zaadjes versterken de smaak van vlees, beschermen de maag en voorkomen het ontstaan van verteringsgassen.



Eierplanten kunnen groot en purper zijn (aubergine), maar er bestaan ook witte soorten. Deze bevatten kleine hoeveelheden van de meeste vitamines en mineralen. Soms worden ze gebruikt om diabetes te behandelen.  
Thaise look verwerkt men in vele verschillende gerechten. De knolletjes zouden de ademhaling verbeteren en het cholesterolniveau doen dalen.
Gemberwortel heeft niet enkel een fijne smaak maar beschouwd men ook als een preventief middel tegen reumatische gewrichtspijnen.
Citroengras, de gekende smaakmaker, dicht men een kalmerende werking op de spijsvertering toe. Men gebruikt het doorgaans fijngesneden of geraspt.
Limoen is erg aantrekkelijk als garnituur voor vis- en vleesschotels. Kaffir is verwant aan limoen maar heeft een ruwe, onregelmatige schil. Vanwege het sterk aroma zijn de schil, het vruchtvlees en zelfs de blaadjes geschikt voor soepen en slaatjes. Limoensap doet slijmen loskomen en kan zelfs een einde stellen aan bloedend tandvlees.
Groene muntblaadjes en hun donkerrode steeltjes worden verwerkt in slaatjes en soepen. De hoge dosis vitamine C helpt tegen verkoudheden en koorts.
Basilicumblaadjes brengen het voedsel op smaak en doen het vlotter verteren. De kwaliteit overtreft die van het westerse koningskruid.
Uien en sjalotten, het belang van deze gekende groenten mag evenmin onderschat worden. Een halve rauwe ui per dag beschermt de vaatwanden tegen vetafzetting. In Thailand noemt men sjalotjes, kleine rode uitjes. Fijngehakt vind men ze terug in slaatjes en gebruikt men ze in de bereiding van kerrie.
Peperbolletjes maken komaf met winderigheid en slijmvorming in het ademhalingsstelsel.
De rijpe bessen worden gedroogd met pel (voor zwarte peper) of zonder (voor witte peper).
Kwaliteitspeper is pikant en aromatisch.
Elke week worden deze ingrediënten vanuit het land van oorsprong naar het westen aangevoerd. In de Thaise benadering van voedsel is die authenticiteit immers erg essentieel.
De gezonde en voedzame kruiden en specerijen zorgen voor de uitgebreide smaakvariëteit die typisch is voor elk Thais gerecht. Lekker, mooi, gezond : in de Thaise keuken een onafscheidelijk trio.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten