Thaise
gerechten zijn kleurrijk en bovendien lekker. Ze zijn een weldaad voor elk wie
zijn lichaam respecteert. Dit laatste leiden we af uit hun geringe vetgehalte en
de
geneeskrachtige
eigenschappen van de kruiden die er genereus in verwerkt worden.
Vandaag
kan elke professionele én hobbykok deze authentieke en toch wel typische
producten gemakkelijk verkrijgen.
Hierna
volgt een kleine handleiding die ons wegwijs maakt in het kruidenassortiment
van de Thaise keuken.
Vooreerst
is het een vergissing te denken dat een Thais gerecht altijd pikant is.
In elke
maaltijd wordt er gestreefd naar evenwicht. Dit geldt voor de smaak, de
samenstelling en vooral de presentatie.
Voor de
Thai is eten immers een sociaal gebeuren. Alle gerechten worden tegelijkertijd
opgediend en dit zet meteen alle zintuigen op scherp. Elke tafelgenoot krijgt
zijn portie rijst voorgeschoteld met een bestek bestaande uit lepel en vork. De
stokjes gebruikt men voor de noedels. Iedereen die deelneemt aan de maaltijd
bepaald zelf in welke volgorde hij de verschillende gerechten wil nuttigen, dit
in een gevoel van harmonie met het gezelschap.
In de Thaise
keuken en bij uitbreiding in de Aziatische keuken spelen de kruiden de
hoofdrol.
Ze worden
al duizenden jaren aangewend om de volle kracht en smaak uit de voeding te
halen. Ook met hun geneeskrachtige eigenschappen wordt bewust omgegaan,
iets wat in de westerse wereld al lang niet meer leeft.
Chilipeper, komt in vele gedaanten voor :
klein, groot, groen, rood, vers, gedroogd, in poedervorm…. Hoe kleiner hoe
pikanter is een goede richtlijn. Pepers stimuleren de bloedsomloop,
drijven de gassen uit de maag en bevorderen de spijsvertering.
Kokosmelk is een bron van natuurlijke
energie en is het belangrijkste onderdeel van Thaise kerrie. Door het romig
karakter zorgt kokosmelk voor een goed evenwicht met de krachtige kruiden.
Kokosmelk wordt ook gebruikt in plaats van olie om te roerbakken.
Koriander behoort tot de peterseliefamilie en
bezit een eetlust opwekkend aroma. De blaadjes bevorderen de spijsvertering,
de wortels worden verwerkt in kerriepasta en de zaadjes versterken de smaak van
vlees, beschermen de maag en voorkomen het ontstaan van verteringsgassen.
Eierplanten kunnen groot en purper zijn
(aubergine), maar er bestaan ook witte soorten. Deze bevatten kleine
hoeveelheden van de meeste vitamines en mineralen. Soms worden ze gebruikt om diabetes
te behandelen.
Thaise
look verwerkt men
in vele verschillende gerechten. De knolletjes zouden de ademhaling verbeteren
en het cholesterolniveau doen dalen.
Gemberwortel heeft niet enkel een fijne smaak
maar beschouwd men ook als een preventief middel tegen reumatische
gewrichtspijnen.
Citroengras, de gekende smaakmaker, dicht men
een kalmerende werking op de spijsvertering toe. Men gebruikt het doorgaans
fijngesneden of geraspt.
Limoen is erg aantrekkelijk als garnituur
voor vis- en vleesschotels. Kaffir is verwant aan limoen maar heeft een ruwe,
onregelmatige schil. Vanwege het sterk aroma zijn de schil, het vruchtvlees en
zelfs de blaadjes geschikt voor soepen en slaatjes. Limoensap doet slijmen
loskomen en kan zelfs een einde stellen aan bloedend tandvlees.
Groene
muntblaadjes en hun
donkerrode steeltjes worden verwerkt in slaatjes en soepen. De hoge dosis
vitamine C helpt tegen verkoudheden en koorts.
Basilicumblaadjes brengen het voedsel op smaak en
doen het vlotter verteren. De kwaliteit overtreft die van het westerse
koningskruid.
Uien en
sjalotten, het
belang van deze gekende groenten mag evenmin onderschat worden. Een halve rauwe
ui per dag beschermt de vaatwanden tegen vetafzetting. In Thailand noemt
men sjalotjes, kleine rode uitjes. Fijngehakt vind men ze terug in slaatjes en
gebruikt men ze in de bereiding van kerrie.
Peperbolletjes
maken komaf met winderigheid
en slijmvorming in het ademhalingsstelsel.
De rijpe
bessen worden gedroogd met pel (voor zwarte peper) of zonder (voor witte
peper).
Kwaliteitspeper
is pikant en aromatisch.
Elke week
worden deze ingrediënten vanuit het land van oorsprong naar het westen
aangevoerd. In de Thaise benadering van voedsel is die authenticiteit
immers erg essentieel.
De gezonde
en voedzame kruiden en specerijen zorgen voor de uitgebreide smaakvariëteit die
typisch is voor elk Thais gerecht. Lekker, mooi, gezond : in de Thaise keuken
een onafscheidelijk trio.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten