Voeding
Meer dan ¾
van de bevolking van Zuid Oost Azië leeft van de landbouw.
Men eet er
meer dan 2 maal zoveel vis dan andere dieren. Dit is logisch als men de
hoeveelheid kustlijn en de aanwezigheid van grote stroomgebieden in de regio
beschouwd.
Het
hoofdbestanddeel van het voedsel is rijst. Deze teelt verbouwd men er reeds
duizenden jaren. Op dit ogenblik is rijst trouwens het hoofdbestanddeel van het
voedsel van meer dan de helft van de wereldbevolking.
Eenvoudige
dagelijkse kost en uitgebreide maaltijden kenmerken alle Aziatische culinaire
culturen. Door het gebruik van de wok is het koken economisch heel efficiënt, men
verbruikt slechts weinig energie en het bakken is gemakkelijk . Ook typisch is
het feit dat het vlees en de groenten alvorens te koken in kleine stukjes
worden gehakt. Dit betekent dat de ingrediënten vlug gaar zijn door snel te blancheren, roerbakken of stomen.
Wat betreft
hun voeding houden de Aziaten erg van eenvoudige en economische bereidingen.
Ondanks de
invloeden van China en India ontdekt men over de grenzen heen in Zuid Oost Azië
steeds dezelfde ingrediënten. In elk land gebruikt men ze op zulke wijze om de
eigen cultuur en
smaken te accentueren.
Traditioneel
nuttigt men de maaltijden in Zuid Oost Azië op een mat op de grond, moderne gezinnen echter gebruiken tafel en stoelen.
In Azië heeft men verschillende
eetgewoonten.
In India en
het Midden Oosten evenals in Zuid Oost Azië eet men met de handen. Dit is een heel rechtstreekse manier om de structuur
van het voedsel te ervaren. De mensen wassen hun handen
voor en na elke maaltijd. Traditioneel gebruikt men enkel de rechterhand om het
voedsel te nemen zodat men weet dat men deze speciaal zuiver moet houden. Men
plaatst de gerechten in het midden van de mat op de grond, of in het midden van
de tafel, en men neemt
en eet het
voedsel in kleine porties.
De
uitzondering op deze eetgewoonten is echter Vietnam, waar de Chinese invloed het
grootst is in heel Zuid Oost Azië. Hier eet elke persoon met stokjes en worden
de gerechten opgediend op individuele borden en kommetjes. Eenzelfde patroon
kan men zien in andere Aziatische landen die een sterke Chinese invloed hebben
zoals Japan, Tibet en Korea.
De westerse
invloed op de Aziatische eetgewoonten herkent men niet alleen door het gebruik
van tafels en stoelen maar ook in het gebruik van lepels en vorken. Messen zijn
niet nodig omdat men het vlees en de groenten reeds fijnhakt voor het koken en
opdienen.
De grote lepel gebruikt men met de rechterhand terwijl de linkerhand
wordt gebruikt om het voedsel in de lepel te brengen.
Bronnen :
“Southeast
Asian food and culture” by Brent Roman and
Susan Russell
“Asian basics”
Cornelia Schinarl & Sebastian Dickhaut
Geen opmerkingen:
Een reactie posten