dinsdag 19 februari 2013

Overzicht van de eetcultuur in Zuid Oost Azië (deel 1)



Voeding

Meer dan ¾ van de bevolking van Zuid Oost Azië leeft van de landbouw.
Men eet er meer dan 2 maal zoveel vis dan andere dieren. Dit is logisch als men de hoeveelheid kustlijn en de aanwezigheid van grote stroomgebieden in de regio beschouwd.
Het hoofdbestanddeel van het voedsel is rijst. Deze teelt verbouwd men er reeds duizenden jaren. Op dit ogenblik is rijst trouwens het hoofdbestanddeel van het voedsel van meer dan de helft van de wereldbevolking.

Eenvoudige dagelijkse kost en uitgebreide maaltijden kenmerken alle Aziatische culinaire culturen. Door het gebruik van de wok is het koken economisch heel efficiënt, men verbruikt slechts weinig energie en het bakken is gemakkelijk . Ook typisch is het feit dat het vlees en de groenten alvorens te koken in kleine stukjes worden gehakt. Dit betekent dat de ingrediënten vlug gaar zijn  door snel te blancheren, roerbakken of stomen.
Wat betreft hun voeding houden de Aziaten erg van eenvoudige en economische bereidingen.

Ondanks de invloeden van China en India ontdekt men over de grenzen heen in Zuid Oost Azië steeds dezelfde ingrediënten. In elk land gebruikt men ze op zulke wijze om de eigen cultuur en
smaken te accentueren.

Traditioneel nuttigt men de maaltijden in Zuid Oost Azië op een mat op de grond, moderne gezinnen echter gebruiken tafel en stoelen.
In Azië heeft men verschillende eetgewoonten.
In India en het Midden Oosten evenals in Zuid Oost Azië eet men met de handen. Dit is een heel rechtstreekse manier om de structuur
van het voedsel te ervaren. De mensen wassen hun handen voor en na elke maaltijd. Traditioneel gebruikt men enkel de rechterhand om het voedsel te nemen zodat men weet dat men deze speciaal zuiver moet houden. Men plaatst de gerechten in het midden van de mat op de grond, of in het midden van de tafel, en men neemt
en eet het voedsel in kleine porties.

De uitzondering op deze eetgewoonten is echter Vietnam, waar de Chinese invloed het grootst is in heel Zuid Oost Azië. Hier eet elke persoon met stokjes en worden de gerechten opgediend op individuele borden en kommetjes. Eenzelfde patroon kan men zien in andere Aziatische landen die een sterke Chinese invloed hebben zoals Japan, Tibet en Korea.

De westerse invloed op de Aziatische eetgewoonten herkent men niet alleen door het gebruik van tafels en stoelen maar ook in het gebruik van lepels en vorken. Messen zijn niet nodig omdat men het vlees en de groenten reeds fijnhakt voor het koken en opdienen. 
De grote lepel gebruikt men met de rechterhand terwijl de linkerhand wordt gebruikt om het voedsel in de lepel te brengen.

Bronnen : 

                 “Southeast Asian food and culture” by Brent Roman and 
                                                                           Susan Russell
                 “Asian basics” Cornelia Schinarl & Sebastian Dickhaut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten